Torenhoge boete voor illegaal hotel Amsterdam

De eigenaar van een pand aan de Amsterdamse Keizersgracht dat diende als illegaal hotel heeft deze week een recordboete van 144.000 euro gekregen. Het hotel werd in februari al gesloten na een controle van de gemeente en de brandweer.

De controleurs stelden in februari vast dat zes appartementen in het gebouw illegaal werden verhuurd aan toeristen. De eigenaar beschikte niet over de benodigde vergunningen. Daarnaast was het in het pand niet brandveilig.

De gemeente meldt dat sinds eind vorig jaar zes illegale hotels in Amsterdam gesloten. De meeste gebouwen waren niet brandveilig. Momenteel worden enkele honderden panden onderzocht waar mogelijk illegale hotels in gevestigd zijn. De komende weken worden meer boetes verstuurd. De hoogste bedraagt 96.000 euro.

Wethouder van wonen Freek Ossel pleit er voor de illegale hotels hard aan te pakken. "Brandonveiligheid en overlast in de buurt komt nog te veel voor in de stad", zegt Ossel in een verklaring. "Ook worden duizenden woningen zo vrijwel permanent aan de woningvoorraad onttrokken. Door middel van strenge handhaving willen we dit stevig aanpakken."