Ook SNS tegen verkoop pingegevens

Ook de SNS Bank ziet niets in het plan van Equens, het bedrijf dat pintransacties verwerkt, om deze gegevens te verkopen. De bank benadrukt vrijdag geen transactiegegevens van klanten te verkopen voor commerciële doeleinden. "Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat een bank gegevens vertrouwelijk behandelt", aldus directievoorzitter Ernst-Jan Boers in een verklaring.

Als het plan van Equens doorgang vindt, kunnen bedrijven informatie kopen over welke winkels klanten bezoeken en hoeveel ze daar uitgeven. De gegevens zouden niet te herleiden zijn naar individuele klanten, maar wel naar de wijk waar de klant woont. Zowel Rabobank als ABN AMRO uit bezwaar tegen het plan.

D66 wil dat het kabinet een stokje steekt voor de handel in pingegevens. "Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft", stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw, die met fractiegenoot Wouter Koolmees Kamervragen heeft gesteld.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur ?heeft 'met verbazing' gelezen dat Equens pinbetalingsgegevens wil verkopen. Ook hij kondigt aan het kabinet te bevragen over de privacyaspecten hiervan.