Ploumen houdt vast aan hulp Bangladesh

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) laat zich niet van de wijs brengen door de kritiek over de steun die Nederland geeft aan de aanpak van misstanden in de textielsector in Bangladesh. Nadat onder anderen coalitiepartner VVD zich donderdag zeer kritisch had uitgelaten over de hulp benadrukte de bewindsvrouw in de Tweede Kamer nog eens het belang van haar plan.

Bij de recente ramp bij kledingfabrieken in Bangladesh kwamen meer dan duizend mensen om het leven. "Het erge is dat dit geen incident was", zei Ploumen.

"Vorige week heb ik met Bangladesh gesproken en we gaan samen optrekken", legde Ploumen uit. "Zij hebben de capaciteit niet om het toezicht te regelen. Dus wij gaan onder meer samen inspecteurs opleiden." Ze heeft negen miljoen euro uitgetrokken om de textielsector in het Aziatische land te verbeteren. Daarvan wordt vijf miljoen opgebracht door het bedrijfsleven.

VVD-Kamerlid René Leegte zei donderdag dat Nederland geen tijd en geld meer moet steken in Bangladesh. Hij vindt dat bedrijven nu hun verantwoordelijkheid nemen om de arbeidsomstandigheden in het land te verbeteren. Bemoeienis van Ploumen is tijdverspilling, meent Leegte.