VVD: hulp aan Bangladesh onnodig

De VVD vindt dat Nederland geen tijd en geld meer moet steken in Bangladesh. Kamerlid René Leegte zei donderdag in een Kamerdebat over ontwikkelingssamenwerking dat bedrijven nu hun verantwoordelijkheid nemen om de arbeidsomstandigheden in het land te verbeteren. Bemoeienis van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is niet nodig, vindt de liberaal.

Bij de recente ramp bij kledingfabrieken in Bangladesh kwamen meer dan duizend mensen om het leven. Ploumen stak negen miljoen euro, waarvan vijf miljoen opgebracht door het bedrijfsleven, in de strijd tegen de misstanden bij kledingproducenten in Bangladesh tegen te gaan. Leegte zei eerder al dat met dit geld enkel schuldgevoel wordt afgekocht door Nederland.

Volgens Leegte verspilt Ploumen haar tijd, zo zei hij donderdag. Bangladesh moet zelf aan de slag om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Als vanuit Nederland al iets gedaan kan worden, dan is het door consumenten die bewust hun kleren kopen. Maar volgens Leegte werken textielbedrijven al hard aan het doorvoeren van verbeteringen.