Dijsselbloem: meer tijd voor Grieken mogelijk

Griekenland kan mogelijk meer tijd krijgen om zijn staatsfinanciën op orde te krijgen. Dat heeft minister van Financiën en de voorzitter van de Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gezegd in een donderdag verschenen interview met de Griekse krant Kathimerini.

"In het algemeen staat de Europese Commissie al meer onderscheid toe tussen landen, door te kijken naar de specifieke sociale en economische omstandigheden", zegt Dijsselbloem. Dijsselbloem wijst daarbij op het recente besluit om landen als Frankrijk en Spanje meer tijd te geven. "Dat zou ook op Griekenland van toepassing moeten zijn", aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem stelt tevreden te zijn met de voortgang van de door de trojka opgelegde hervormingen en bezuinigingen in Griekenland. Volgens de Eurogroepvoorzitter is voor de toekomst met name van belang dat de schulden worden teruggebracht en dat de belastingen worden hervormd.

Verschillende Griekse politici hebben volgens de krant gesuggereerd dat landen mogelijk gaan afschrijven op de leningen aan Griekenland, als zij voldoen aan de eisen van de trojka. Dijsselbloem antwoordt daarop dat mogelijke extra schuldenverlichting 'in welke vorm dan ook' volgend jaar pas ter sprake komt. Dan wordt bekeken of het land aan de voorwaarden van de trojka voldoet of dat extra maatregelen genomen moeten worden. "Ik kan op dit moment niet zeggen of er een afschrijving zal zijn op bilaterale leningen", voegde Dijsselbloem toe.

Om de Griekse schuldenberg te verlichten hebben private schuldeisers vorig jaar al verliezen moeten nemen van meer dan de helft van de nominale waarde van hun Griekse staatsleningen. De eurolanden hebben in december alleen een lagere rente geaccepteerd op hun leningen aan het Zuid-Europese land. Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat wat betreft Nederland van kwijtschelden of afschrijven geen sprake kan zijn.