'Aanvaller wilde wraak voor Afghanistan'

De aanvallers die in Londen een man doodhakten, waren boos om de aanwezigheid van Britse militairen in Afghanistan. Dat zei een van de vermeende terroristen tegen een 48-jarige vrouw die hem na de aanval op straat confronteerde, schreef de Britse krant The Telegraph donderdag.

De krant interviewde de scoutingleidster die de aanvallers aansprak. "Ik dacht: Ik kan hem beter aanspreken voordat hij nog iemand aanvalt. Deze mensen hebben meestal een boodschap, dus ik vroeg: Wat wil je?", vertelde de vrouw aan de krant.

Volgens de 48-jarige gaf de man direct toe verantwoordelijk te zijn voor de aanval op de "Britse soldaat". "Hij zei: Ik heb hem gedood omdat hij moslims heeft omgebracht. En ik heb genoeg van mensen die moslims doden in Afghanistan. Ze hebben daar niets te zoeken."

De mannen bleven na de aanval op straat wachten. Het duo was vermoedelijk uit op een confrontatie met de politie, die volgens de krant pas na twintig minuten arriveerde. "Ik zei: Jullie staan tegenover veel mensen, je gaat verliezen", vertelde de scoutingleidster aan The Telegraph. "Hij zei: Ik wil hier blijven en vechten."

Gewapende politiemensen schoten uiteindelijk beide aanvallers neer. De gewonde mannen zijn opgepakt. Bronnen rond het onderzoek zeiden na de arrestatie tegen persbureau Reuters dat de aanvallers "mogelijk banden hebben met Nigeria." Politiewoordvoerders weigerden commentaar op het onderzoek.

'Aanvaller wilde wraak voor Afghanistan'
'Aanvaller wilde wraak voor Afghanistan' (Foto: ANP)