Nu ook rellen in andere wijken Stockholm

De rellen die zondagnacht uitbraken in Husby, een voorstad van Stockholm, zijn overgeslagen naar andere achterstandswijken van de Zweedse hoofdstad. Groepen jongeren trokken dinsdagnacht in zes buurten relschoppend door de straten. Een van de relschoppers werd gearresteerd op verdenking van brandstichting. Dit heeft de Zweedse politie woensdag bekendgemaakt.

In de vooral door allochtonen bewoonde wijken werden in totaal zo'n dertig auto's in brand gestoken. Groepen van soms wel zestig jongeren trokken een verwoestend spoor. Zo werden een school en een kinderopvangverblijf in brand gestoken. De politie en de brandweer werden met stenen bekogeld.

De onrust brak zondagavond uit. Jongeren gingen de straat op om uiting te geven aan hun woede over het doodschieten van een man door de politie. Het betreft een man van 69 die op 13 mei in Husby door agenten werd doodgeschoten.

De politie heeft na een intern onderzoek naar het voorval verklaard dat agenten de man uit noodweer hadden neergeschoten omdat hij met een mes op hen afkwam nadat zij de deur hadden opengebroken van een flat waar de man zichzelf met een vrouw had opgesloten.

Inwoners verwijten de politie dat zij in eerste instantie berichtte dat de man naar een ziekenhuis was gebracht, terwijl iedereen had kunnen zien dat hij uren na het voorval door een lijkwagen was opgehaald. De politie heeft later toegegeven dat de eerdere verklaring onjuist was.