Drugsbeleid Maastricht mogelijk vager

Mensen die buiten Nederland wonen mogen hun softdrugs in de toekomst wellicht halen bij coffeeshops aan de rand van Maastricht. Onderzocht wordt of dit haalbaar is, zo is dinsdag bepaald tijdens een gemeenteraadsvergadering, meldt een woordvoerder van burgemeester Onno Hoes.

Dat onderzoek houdt volgens de zegsman niet in dat het ingezetenencriterium niet meer geldt, maar dat wordt bekeken of het mogelijk is hier minder op te handhaven op bepaalde locaties in de stad. Het onderzoek is een compromis tussen Hoes en de raad, die het al lang tijd niet eens zijn over de handhaving van het coffeeshopbeleid.

Bij de Raad van State ligt momenteel een bestemmingsplan dat drie coffeeshops in het zuiden van de stad mogelijk maakt. Wanneer de raad zich daarover uitspreekt weet de zegsman niet. Eerder was sprake van de optie om zeven van de veertien coffeeshops in de Limburgse hoofdstad te verplaatsen.

Tijdens de raadsvergadering is verder besproken dat Maastricht zich wil aanmelden voor een pilot met legale wietteelt. "Daar gaat Den Haag over, maar mocht hier een proef mee worden gedaan, dan houdt onze gemeente zich aanbevolen", aldus de woordvoerder. Eerder lieten onder meer Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Tilburg al weten zo'n pilot in hun gemeente wel te zien zitten.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) brengt donderdag een bezoek aan Maastricht. Hoes gaat de pilot met legale wietteelt dan naar verwachting aankaarten bij zijn partijgenoot.

Burgemeester Hoes zei eerder te weinig agenten te hebben om te handhaven op het coffeeshopbeleid, waarop Opstelten vrijdag liet weten voor voldoende politiemensen te zullen zorgen. Volgens de woordvoerder wordt per dag en plaats bekeken of er voldoende agenten zijn en indien nodig worden agenten van andere korpsen ingezet in Maastricht.