Wilders naar Schilderswijk

PVV-leider Geert Wilders brengt dinsdag een bezoek aan de Schilderswijk in Den Haag. Aanleiding is het bericht afgelopen zaterdag in Trouw dat in een deel van de Haagse Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels zouden opleggen aan andere buurtbewoners.

Wilders laat maandag via Twitter weten dinsdag eerst met de politie te gaan praten en daarna door de wijk te gaan lopen. De PVV-politicus stelt verder geen sharia in Nederland te willen.

Trouw meldde zaterdag op basis van eigen onderzoek dat in een deel van de Haagse wijk het dragen van korte rokjes en roken op straat niet meer zouden worden geaccepteerd. Verschillende Kamerleden lieten al weten verontwaardigd te zijn, onder wie Wilders. Hij stelde dat Nederland een shariaverbod en een 'stevig ontislamiseringsoffensief' nodig heeft. Ook moet het bouwen van moskeeën verboden worden.

Overigens stelden verschillende Haagse gemeenteraadsleden na een bezoek aan de wijk al het geschetste beeld niet te herkennen. Fractievoorzitter van de lokale tak van het CDA Gert-Jan Bakker meldde via Twitter dat het in het dagblad geschetste beeld 'behoorlijke bijstelling' behoeft. Fractievoorzitter van D66 in Den Haag Rachid Guernaoui, die ook met de politie sprak, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.