Slachtoffers datingfraude 1,1 miljoen lichter

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn ruim vijfhonderd mensen het slachtoffer geworden van datingfraude. Van 23 van hen is geld afhandig gemaakt, in totaal 1,1 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk, een organisatie die fraude probeert tegen te gaan.

Datingfraude houdt in dat mensen via een datingsite met iemand in contact komen, die slachtoffers geld aftroggelt zodra er een band is opgebouwd. "Een zakenman is in Verweggistan in het ziekenhuis terechtgekomen en heeft geld nodig. De online partner krijgt dan het verzoek om even 1500 euro over te maken op een buitenlandse rekening. Met zo'n soort smoes begint het spel vaak. Daarna loopt het bedrag steeds verder op. De daders gaan waanzinnig geraffineerd te werk. We kennen een geval van een gepensioneerde arts die 800 duizend euro is kwijtgeraakt", zegt een woordvoerder.

Uit schaamte maken slachtoffers, veelal 50-plussers, zelden melding van datingfraude. "Een enkeling pleegt zelfs zelfmoord", zegt de woordvoerder. De Fraudehelpdesk schat daarom dat het werkelijke aantal slachtoffers zeker tien keer hoger ligt.

De woordvoerder kan nog niet voorspellen of zich dit jaar meer slachtoffers zullen melden dan vorig jaar, toen 56 mensen in totaal 8,1 miljoen euro afhandig werd gemaakt. "Mensen die op zoek gaan naar een partner, doen dat vooral in het najaar. Dan zitten er aanmerkelijk meer mensen op datingsites." De Fraudehelpdesk juicht het toe dat wordt gewerkt aan een witte lijst van datingsites die maatregelen nemen om oplichters te weren. Nederland telt zo'n tweehonderd datingsites waar 5,6 miljoen mensen een profiel hebben, al dan niet actief.