Denemarken wint Songfestival, Nederland negende

Denemarken heeft de 58e editie van het Songfestival gewonnen. Anouk wist namens Nederland een negende plaats in de wacht te slepen in het Zweedse Malmö.

De Deense zangeres Emmelie de Forest wist met het nummer Only Teardrops de meeste punten in de wacht te slepen. Zij kreeg 281 punten van de 39 deelnemende landen. Na 35 landen was al duidelijk dat Denemarken het liedjesfestijn had gewonnen, toen had het al een niet in te halen score. Azerbeidzjan werd tweede en Oekraïne eindigde op de derde plek.

Anouk kon rekenen op 114 punten, waarmee ze op de negende plaats eindigde. Het is voor het eerst sinds 1999 dat Nederland op een top 10-notering kan rekenen. Daarnaast is Nederland dit jaar het hoogste genoteerde West-Europese land.

Cornald Maas gaf namens Nederland België 12 punten, het hoogst mogelijk aantal. Deze kregen we later ook weer terug van ons buurland, dat op een twaalfde plek eindigde.

Na de finale werd ook de uitslag van de halve finales bekend gemaakt. Anouk wist daarin zeer goed te scoren door de vijfde plek te delen met België. Beiden kregen zij 75 punten. Denemarken kreeg ook tijdens de halve finale de meeste punten, namelijk 289.

De punten waren dit jaar voor de helft afkomstig van het thuispubliek. De andere helft werd verzorgd door een vakjury. Uit wie deze jury voor Nederland bestond is niet bekend.