Merkel en Hollande oneens over oplossing crisis

Duitsland en Frankrijk erkennen dat samenwerking de sleutel is tot het oplossen van de economische crisis in Europa. Donderdag werd echter duidelijk dat de leiders van de twee landen van mening verschillen over de aanpak van de crisis.

De Franse president François Hollande zei op een persconferentie dat de zeventien eurolanden meer moeten integreren. Hij riep op tot het vormen van een Europese economische regering en hij pleitte voor het versoepelen van de regels voor de staatsschuld om zo de economie een impuls te geven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel daarentegen voelt niets voor het voorstel van Hollande en wil dat de eurolanden eerst hun huishoudboekje op orde krijgen en hervormingen doorvoeren om zo de economie er bovenop te helpen. Ze benadrukte donderdag nog eens het belang van hervormingen voor Frankrijk. "Wat we nu echt nodig hebben is een gemeenschappelijk inzicht - en dat is er helaas nog niet - in wat ons sterk maakt en waar groei vandaan komt", zei Merkel op een bijeenkomst in Berlijn.

Woensdag werd bekend dat de economie in de eurozone voor het zesde kwartaal op rij is gekrompen. Negen van de zeventien eurolanden, waaronder Frankrijk, verkeren in een recessie. De Duitse economie groeide nauwelijks.