CDA boos om eindexamen

Het eindexamen Nederlands voor de havo is niet in goede aarde gevallen bij het CDA. De oppositiepartij snapt niet dat de leerlingen zich onder meer moesten buigen over een opiniestuk uit de Volkskrant van hoogleraar Roos Vonk, die later in opspraak kwam omdat zij heeft samengewerkt met de frauderende wetenschapper Diederik Stapel.

Volgens het CDA is de strekking van het stuk dat vleeseters domme en asociale mensen zijn. Het onderzoek waarop dit volgens het CDA was gebaseerd, bleek later verzonnen door Stapel. De stelling die Vonk volgens het CDA in het artikel als waarheid verkondigt, bleek dus nergens op gebaseerd, zeggen de Kamerleden Michel Rog en Jaco Geurts. Zij hebben vragen gesteld aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

De politici vinden het op zijn minst onnadenkend dat deze tekst is voorgeschoteld aan jongeren 'in een ontvankelijke leeftijd'. "Op zijn minst had bij deze tekst een vermelding moeten staan dat het onderzoek fake was, en de uitspraken dus nergens op gebaseerd zijn", zeggen zij. "Op deze manier lijkt het op stemmingmakerij."

De betreffende examentekst is hier te vinden.