Hoes: coffeeshops verklaren oorlog aan recht

Dat coffeeshops in Maastricht tegen de regels in weer drugstoeristen toelaten is een oorlogsverklaring aan het rechtssysteem. Dat zei burgemeester van Maastricht Onno Hoes donderdag op Radio 1. "Het gaat niet om de vraag of je het eens bent met het beleid of niet, maar om de vraag of je een rechterlijke uitspraak volgt of niet."

Om de overlast terug te dringen, mogen coffeeshops in de grensgebieden geen drugstoeristen meer toelaten. Vorig jaar sloot de burgemeester de coffeeshop Easy Going nadat die zich openlijk tegen het beleid keerde en buitenlanders toeliet.

De rechtbank oordeelde dat de coffeeshop zich aan de nieuwe regels dient te houden, maar oordeelde ook dat de coffeeshop niet had mogen worden gesloten. Hoes had beter moeten onderbouwen waarom minder vergaande maatregelen geen optie waren.

De coffeeshops concludeerden hieruit dat ze wiettoeristen mogen toelaten en lieten hen sinds 5 mei weer binnen. De gemeente sloot daarop nog eens twee coffeeshops, Mississippi en de Kosbor. "Ik heb er inmiddels drie gesloten, wie weet moet ik daar wel mee doorgaan de komende tijd", zei Hoes. "Als zij continu blijven weigeren zich aan de regels te houden, kan ik niet anders dan ingrijpen."