Arnhemmers massaal tegen kunstcentrum

Een grote meerderheid van 85,4 procent van de Arnhemse bevolking heeft woensdag tegen een nieuw kunstcentrum in de stad gestemd. Slechts 17,1 procent van de kiesgerechtigde Arnhemmers toog echter naar de stembus voor het referendum, veel minder dan de vereiste dertig procent. Volgens een zegsvrouw van de gemeente is het nu aan de gemeenteraad om te beslissen of iets met de uitslag wordt gedaan.

Inwoners van Arnhem konden zich woensdag voor of tegen het 32 miljoen euro kostende project uitspreken. In het door de gemeente beoogde 'kunstencluster' moeten het Museum voor Moderne Kunst en een filmtheater worden gevestigd. Het referendum werd opgezet nadat drieduizend inwoners van Arnhem daar bij de gemeenteraad om hadden gevraagd. Zij vonden het project geldverspilling.

Het houden van het referendum kostte bijna 260 duizend euro. De uitkomst is volgens de regels echter pas geldig als dertig procent van de kiesgerechtigde Arnhemmers komt opdagen. In totaal stemden 17.825 inwoners tegen en 3052 voor.