'Nederland laat Iraakse genocidepleger ongemoeid'

Een Irakees die in eigen land wordt gezocht wegens genocide en in Nederland politiek asiel kreeg, wordt door de Nederlandse justitie al jaren ongemoeid gelaten. Dat meldt online krant De Nieuwe Pers (DNP) woensdag. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil niet op de zaak ingaan.

De 63-jarige Mala Uzer S. staat sinds 2007 op een lijst van oorlogsmisdadigers die is opgesteld door het Iraq High Tribunal in Bagdad, dezelfde rechtbank die Saddam Hussein heeft veroordeeld, stelt de krant. Bij de rechtbank in Bagdad zouden tien aangiften tegen hem liggen voor zijn aandeel in een legeractie van Hussein in 1988 die gericht was op het uitroeien van Koerden.

S. zou actief betrokken zijn geweest bij deze strijd waarbij tussen de zeventigduizend en 182 duizend slachtoffers vielen. Ook melden meerdere bronnen in Noord-Irak dat S. betrokken zou zijn bij moord en marteling.

S. vroeg in 1992 politiek asiel aan en kreeg dit ook volgens DNP. Volgens Iraakse bronnen heeft hij een Nederlands paspoort. Hij zou lange tijd in Enschede hebben gewoond, maar inmiddels ondergedoken zitten ergens in Nederland.

Het Openbaar Ministerie in Nederland zou in 2007 al op de hoogte zijn geweest van de daden van S. Een Iraakse bron sprak met agenten en kan e-mailcontact daarvan tonen.

Een woordvoerder van het landelijk parket wil woensdag niet op deze individuele zaak ingaan vanwege 'opsporings- en privacy-belangen'. Ook op de suggestie van DNP dat er nog vijf andere Irakezen die worden gezocht voor volkerenmoord en oorlogsmisdaden in Nederland verblijven gaat de zegsman niet in.

Sinds 19 juni 2003 is de Wet internationale misdrijven van kracht, die vervolging van ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht, zoals deportatie, marteling en moord gepleegd buiten Nederland, mogelijk maakt. Die berechting, die plaatsvindt in de rechtbank van Den Haag, is mogelijk wanneer de verdachte in Nederland verblijft of een Nederlands paspoort heeft, aldus de woordvoerder van het landelijk parket.

Submitter:  Bron: Novum