'Wetgeving is probleem, niet Belastingdienst'

De belastingwetgeving is niet op orde en dat zorgt voor de problemen met de toeslagen. De Belastingdienst doet juist 'zijn stinkende best' om er alsnog iets van te maken. Dat zei voorzitter van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling woensdag.

De rekenkamer is zeer verbaasd dat de Belastingdienst de afgelopen dagen zo hard is aangepakt. "De wetgever zou zich moeten afvragen of wat er van de fiscus wordt gevraagd niet wel tot dit soort problemen móet leiden", zei Stuiveling, wijzend naar de Tweede Kamer. De rekenkamer waarschuwde bij de invoering van de toeslagwetgeving in het vorige decennium ook al voor de fraudegevoeligheid.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) overleefde dinsdagnacht een motie van wantrouwen vanwege fraude met toeslagen door Bulgaren. De oppositie verweet het Weekers niet op de hoogte te zijn van de fraude, en vreest dat hij een te verstoorde relatie heeft met zijn ambtenaren. De coalitiepartijen bleven echter achter Weekers staan.

De rekenkamer presenteerde tijdens de Verantwoordingsdag, ook wel 'gehaktdag' genoemd, zijn oordeel over de staat van de verantwoording van de rijksoverheid over 2012. De Algemene Rekenkamer is 'tamelijk tevreden' over de Belastingdienst, zeker gezien de grote problemen en veranderingen van de afgelopen jaren.

De rekenkamer constateert wel dat er voor de toekomst nog grote risico's bestaan. Zo worden ook de komende jaren weer flinke bezuinigingen verwacht op de fiscus en wordt het toezicht verder hervormd. "Formulering van concrete doelen voor de veranderprocessen en sturing daarop is essentieel", waarschuwt de rekenkamer.

Submitter:  Bron: Novum