Vier niet vervolgd voor mishandeling Eindhoven

Vier jongens die bij de groep hoorden die een man in Eindhoven in elkaar sloeg worden niet vervolgd. Zij hebben niet meegedaan aan het mishandelen van het slachtoffer, blijkt volgens justitie uit het politieonderzoek. Het gaat om een inmiddels 17-jarige jongen, een 19-jarige en twee 18-jarige mannen uit het Belgische Turnhout.

De vier die niet worden vervolgd liepen alleen bij de groep die de 22-jarige man te lijf ging maar dat is volgens justitie geen reden om hen te vervolgen. "Het is laakbaar te noemen dat ze niet hebben ingegrepen, maar niet strafbaar. Er is geen wetsartikel dat mensen ertoe verplicht dat te doen. Alleen als een hulpbehoevende onder jouw toezicht is gesteld ben je verplicht te helpen", legt een woordvoerder van het OM uit.

Vier andere verdachten worden wel vervolgd. Onder hen zijn de hoofdverdachten Brett S. (19) en Brent L. (17). Door een uitspraak van het hof van cassatie in Brussel moet S. binnen tien dagen worden overgeleverd. Daarna wordt hij zo snel mogelijk voorgeleid, meldt justitie. Op 28 mei bepaalt het hof van cassatie of L. ook moet worden overgeleverd.

De mishandeling veroorzaakte een golf van verontwaardiging toen de politie een video van de mishandeling vrijgaf. Te zien was hoe een man door een groep jongeren te pakken wordt genomen. Toen hij op de grond lag werd hij nog steeds geschopt.

In België meldden zich aanvankelijk vijf verdachten. Justitie wilde hen allemaal uitgeleverd hebben, maar dat bleek niet op korte termijn te regelen omdat zij zich verzetten. Toen uit verhoren van de Belgische politie bleek dat drie Belgen niet bij de mishandeling betrokken waren, werden alleen de overleveringsverzoeken van de twee andere verdachten, L. en S., doorgezet.

In Eindhoven meldden zich twee drie verdachten bij de politie. Onder hen was een inmiddels 17-jarige jongen uit België, die al snel werd vrijgelaten. Twee Nederlandse verdachten van 15 en 17 jaar oud worden vervolg voor poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling in vereniging.

Submitter:  Bron: Novum