Hof: Google moet beledigende zoeksuggesties wissen

De Amerikaanse zoekmachinegigant Google moet verzoeken om beledigende zoeksuggesties te verwijderen inwilligen. Dat heeft een Duitse rechtbank dinsdag bepaald.

De zaak was aangespannen door een levensmiddelenbedrijf en de oprichter van het bedrijf, die slechts werd aangeduid met R.S. De klagers beweren dat als hun namen werden ingevoerd in de Duitse variant van Google's zoekmachine er links werden gesuggereerd naar websites over Scientology en fraude.

Volgens de Duitse rechter zijn de zoeksuggesties een vorm van belediging, omdat ten onrechte wordt gesuggereerd dat er een 'verband bestaat tussen de klager en de termen "Scientology" en "fraude", die een negatieve connotatie hebben'.

Google zei verrast en teleurgesteld te zijn door het vonnis en merkte op dat de zoeksuggesties slechts laten zien waar andere gebruikers naar hebben gezocht. Het bedrijf zei dat de rechtbank Google geen opdracht heeft gegeven om de 'auto-complete'-functie uit te schakelen of op voorhand alle suggesties te controleren. Google moet er alleen voor zorgen dat de beledigende zoeksuggesties worden gecontroleerd en indien nodig verwijderd. Als Google het niet eens is met een klacht, dan kan de zaak door de rechter worden beslist.