'Klokkenluider moskee-internaat ontslagen'

De ambtenaar die uit de school klapte over de situatie bij een moskee-internaat in Rotterdam wordt mogelijk ontslagen. Leefbaar Rotterdam en de SP willen dit voorkomen en eisen dat de gemeenteraad zelf een oordeel velt over het handelen van deze klokkenluider. Dat maakten de twee partijen dinsdag bekend.

NRC Handelsblad schreef in november dat tientallen meisjes op de zolder van de Fatih-moskee in Rotterdam wonen. De moskee had hier geen vergunning voor, en de slaapplaatsen bleken niet brandveilig. De ambtenaar die dat naar buiten bracht wacht nu ontslag.

Leefbaar Rotterdam en de SP willen inzage in het integriteitsonderzoek naar de klokkenluider. De partijen willen op die manier dat de gemeenteraad zelf een oordeel velt over het handelen van de man. Ze willen dat 'tot die tijd geen onomkeerbare stappen genomen worden'.

De klokkenluider kreeg volgens Leefbaar Rotterdam en de SP binnen de gemeente geen voet aan de grond toen hij melding maakte van de acuut brandonveilige situatie in de moskee. Hij kreeg gewetensnood en besloot daarom de zaak naar buiten te brengen, stellen zij.