'Weekers hield toeslagenrapport achter'

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft een document met informatie over fraude met toeslagen niet naar de Tweede Kamer gestuurd, ook al is het al anderhalf jaar beschikbaar en heeft de Kamer herhaaldelijk om de informatie gevraagd. Dat heeft RTL Nieuws maandagavond gemeld.

In het stuk van de Belastingdienst worden verschillende vormen van 'systeemfraude' beschreven, waaronder fraude met toeslagen. Het rapport gaat over de werkwijze van de daders, waar ze vandaan komen en wat voor straffen ze hebben gekregen van de rechter.

De Tweede Kamer heeft naar aanleiding van de affaire rond toeslagenfraude door Bulgaren herhaaldelijk gevraagd om een overzicht van fraudezaken. Weekers weigerde dat, omdat het om lopend onderzoek zou gaan.

In het stuk worden 250 zaken beschreven. Hiervan zijn 69 zaken afgewezen, lopend of stopgezet. Over negentig zaken moet het OM zich nog buigen. In 91 gevallen is het tot een veroordeling of boete gekomen. Veertien zaken zijn geseponeerd en in drie gevallen kwam het tot vrijspraak.

De Kamer debatteert dinsdag met Weekers. De Kamer vraagt zich af of hij genoeg heeft gedaan om de toeslagenfraude aan te pakken.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees stelt naar aanleiding van de onthulling van RTL Nieuws dat de geloofwaardigheid van Weekers 'naar een dieptepunt is gedaald'. Een finaal oordeel over Weekers velt D66 pas tijdens het debat. Koolmees voorziet wel een 'zwaar debat' voor Weekers.

Het ministerie van Financiën wil tegenover RTL niet reageren.