Penningmeester plundert personeelsclub politie

Een 47-jarige man uit Leeuwarden heeft in zijn functie als penningmeester van de personeelsvereniging van de politie Friesland ruim zeventienduizend euro verduisterd. Om het bedrog te verdoezelen vervalste de Fries jarenlang de financiële jaaroverzichten van de vereniging. Het Openbaar Ministerie eiste maandag een werkstraf van tweehonderd uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De Leeuwarder werkte zeventien jaar als ict'er bij de Friese politie. Het graaigedrag kwam aan het licht toen de voorzitter begin vorig jaar ontdekte dat de penningmeester contracten met telecomproviders had afgesloten op naam van personeelsvereniging De Bysjager (oud-Fries voor koddebeier of veldwachter).

Nadere bestudering van de boeken leerde dat de personeelskas leeg was. De penningmeester had de leden van de personeelsclub jarenlang een rad voor ogen gedraaid door de financiële jaaroverzichten te vervalsen. Hij zou zelfs een uitdraai van een digitaal bankafschrift hebben aangepast.

De man gaf als reden dat hij in 2006 geconfronteerd werd met een aantal sterfgevallen in zijn naaste omgeving en mede daardoor in een depressie was beland. Ook kreeg hij te maken met fysieke tegenslagen: hij heeft een poosje gedacht dat hij leukemie had.

Hij dacht dat hij niet lang meer te leven had en vond daarom dat het zijn beurt was om te profiteren. Achteraf zei hij dat hij mede als gevolg van de psychische klachten en voorgeschreven medicijnen compleet de weg kwijt was.

Een psychiater kon die relatie echter niet leggen. De Leeuwarder zei dat hij het geld dat hij heeft verduisterd, 17.466 euro, voornamelijk heeft gebruikt om zijn Audi te pimpen. Het OM denkt dat de man de pas van de personeelsvereniging ook heeft gebruikt voor andere privéuitgaven.

De rechtbank in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.