Anouk laat zich niet gek maken

Anouk trekt zich niets aan van de negatieve reacties over haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. De zangeres, die Nederland vertegenwoordigt met het nummer Birds, kreeg meerdere malen te horen dat ze het 'clownfestival' aan zich voorbij moet laten gaan.

"Ik heb veel commentaar gehad omdat ik meedoe, maar wat doe je eraan?", zegt ze tegen Novum Nieuws. "De meesten vinden het een stom clownfestival en hebben gezegd dat ik het niet moest doen. Hoe meer mensen tegen me zeiden: 'dat moet je niet doen', hoe meer zin ik erin had. Het wordt hartstikke leuk. Ik doe aan het Songfestival mee omdat ik het leuk vind en omdat ik een goede song heb."

Songfestivalcommentator Daniël Dekker stelt dat het evenement ook geen Oostblokfeestje meer is. "Het is heel eenvoudig, bekijk de uitslagen van de laatste jaren en dan zie je dat het helemaal niet zo is. Het is dan ook een beetje vreemd dat dit beeld in stand wordt gehouden door sommige media." Volgens hem mag het sowieso allemaal wel wat positiever in Nederland. "Want in het klagen zijn we behoorlijk doorgeslagen."

Een ander veelgehoord tegenargument is dat het Songfestival duur is, terwijl het uitzenden van de drie shows de TROS minder kost dan een gemiddeld amusementsprogramma. "Ik geloof dat elk onderwerp dat discussie oplevert in Nederland tot dit soort venijn leidt", zegt Peter Kuipers, directeur van de omroep. "Mensen moeten blijkbaar zo hun mening verkondigen. Ik vind het jammer dat dit in ons land gebeurt. Ook rond het Eurovisie Songfestival."

Hij heeft wel een oplossing voor al die negatieve energie. "Gewoon negeren. Knop om, klaar! Ik schud het van me af", zegt Kuipers. "Het gaat vooral om het gebrek aan respect voor mensen die het Songfestival wél waarderen. Dat ze de eigen zurigheid moeten laten prevaleren: hou daar toch eens mee op!"