Verzekeraars eisen miljoenen terug van ziekenhuizen

Zorgverzekeraars verwachten vele tientallen miljoenen euro's aan onterecht geïncasseerd premiegeld van ziekenhuizen terug te vragen. RTL Nieuws meldt zaterdagavond op basis van cijfers van zorgverzekeraar Achmea dat de teller vooralsnog op zes miljoen euro staat, maar dat wordt verwacht dat dat bedrag nog fors oploopt.

Vrijdag meldde RTL Nieuws al dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de afgelopen maanden ruim tweehonderd meldingen heeft gekregen van frauduleuze declaraties van ziekenhuizen. De zorgwaakhond vermoedt dat ziekenhuizen rekeningen indienden voor behandelingen en opnames die nooit hebben plaatsgevonden.

De meldingen worden nu aan de ziekenhuizen voorgelegd. Sancties blijven vooralsnog grotendeels uit. De NZa legde tot nu toe alleen de Ommelander Ziekenhuis Groep een boete op. Recentelijk zijn daarnaast twee ziekenhuizen binnengevallen.

Achmea heeft volgens RTL Nieuws zelf ook fraudegevallen opgespoord. De zorgverzekeraar kwam die op het spoor doordat sommige ziekenhuizen veel meer ligdagen in rekening brengen dan andere. Na extra controles van hun boeken zou zijn gebleken dat dit vaak niet terecht is.

Andere zorgverzekeraars zouden RTL Nieuws hebben laten weten dit soort controles ook uit te voeren. Zij zouden veel meer onterechte declaraties vermoeden. Zo zou worden gefraudeerd met ligdagen, zouden dubbele of te hoge declaraties ingediend en zou zelfs worden gedeclareerd voor zorg die helemaal niet heeft plaatsgevonden. Het zou gaan om minstens tientallen miljoenen premiegeld.

Verzekeraar Achmea zou niet van plan zijn aangifte te doen tegen ziekenhuizen die structureel te hoge rekeningen indienen. De ziekenhuizen zouden daarvoor moeten kunnen bewijzen dat er sprake is van opzet. "Bovendien moeten we nog met de ziekenhuizen verder", aldus een medisch adviseur van Achmea.

Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat er sancties worden opgelegd aan frauderende ziekenhuizen. Ook willen ze dat openbaar wordt gemaakt wie fraudeert. In een debat willen ze minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) om opheldering vragen. Daar moet ook de rol van de NZa aan de orde komen. De regeringspartijen vragen zich af of er wel voldoende capaciteit is om de vele fraudemeldingen aan te pakken.