Ex-dictator Guatemala veroordeeld voor genocide

De vroegere dictator van Guatemala Efrain Rios Montt is schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tachtig jaar. Dat heeft de rechtbank in Guatemala besloten. Verwacht wordt dat Rios Montt tegen de uitspraak in beroep gaat.

Rios Montt gaf opdracht tot de moord op 1771 leden van de Ixil, een Maya-volk, oordeelde het hof. De 86-jarige oud-generaal is de eerste voormalige Latijns-Amerikaanse leider die aan dergelijke strafbare feiten schuldig is bevonden. Hij krijgt vijftig jaar celstraf voor genocide en dertig voor misdaden tegen de menselijkheid.

De drie rechters van het tribunaal spraken hun vonnis uit na een proces dat bijna twee maanden duurde en waarin tientallen slachtoffers getuigden over gruwelijke wreedheden, begaan tegen mensen die ervan verdacht werden linkse rebellen te helpen.

Volgens de aanklagers in de zaak moest Rios Montt hebben geweten van de massaslachting op de Ixil, gepleegd tijdens zijn regeerperiode van maart 1982 tot augustus 1983, het hoogtepunt van de bloedige 36 jaar durende burgeroorlog in Guatemala. Rios Montt zei donderdag nog dat hij op de hoogte was noch opdracht heeft gegeven tot de massamoord.

Onder nabestaanden en inheemse leiders in de rechtszaal ging een gejuich op zodra het vonnis was geveld.

"De Ixils werden beschouwd als vijanden van de staat en waren slachtoffer van racisme, ze werden gezien als inferieur ras", zei rechter Jazmin Barrios. "De gewelddaden tegen de Ixils waren niet spontaan. Ze werden van tevoren beraamd."

Rios Montt greep op 23 maart 1982 de macht en leidde het land met harde hand, totdat hij een jaar later zelf werd afgezet. Terwijl hij aan de macht was werden door zijn ondergeschikten zeker 1771 Ixil afgeslacht in dorpen in de hooglanden in het westen. Het militaire offensief was erop gericht een opstand van linkse guerrillastrijders de kop in te drukken. Die hielden zich vooral op in gebieden waar veel Maya-indianen woonden.

De burgeroorlog tussen de regering en de rebellen kostte aan meer dan tweehonderdduizend mensen het leven. Aan de strijd kwam in 1996 met de totstandkoming van een vredesakkoord een einde.