Drie nieuwe SARS'ers in Frankrijk

De Franse gezondheidsdiensten zijn bezig met een onderzoek naar drie vermoedelijke besmettingen met een nieuwe vorm van het dodelijke SARS-virus. Een oudere man die met zekerheid besmet is met het nieuwe coronavirus ligt nog altijd in het ziekenhuis, liet de regionale gezondheidsdienst weten.

Volgens Beatrice Degrugillers, woordvoerster van de gezondheidsdiensten in het gewest Nord-Pas-de-Calais, is een verpleegkundige van het ziekenhuis waar de eerste patiënt is opgenomen nu mogelijk ook besmet. Ook een arts en een voormalige kamergenoot van de patiënt hebben mogelijk het virus onder de leden.

De gezondheidsautoriteiten zeiden eerder dat het virus slechts op beperkte schaal wordt overgedragen. Alleen mensen die in direct contact met elkaar hebben gestaan zouden elkaar kunnen besmetten. Als nu blijkt dat de drie verdachte gevallen inderdaad besmet zijn met het virus, dan doet dat de zorgen toenemen dat het virus zich gemakkelijk kan verspreiden.

Woensdag maakten de Franse autoriteiten bekend dat de 65-jarige man de eerste patiënt is die met het nieuwe coronavirus is besmet. Hij keerde op 17 april terug naar Frankrijk na een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Korte tijd later werd hij ziek en op 23 april werd hij in een ziekenhuis opgenomen. Volgens het ministerie van volksgezondheid is de toestand van de man 'zorgelijk'.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds september 2012 dertig meldingen binnengekregen van mensen die het nieuwe virus hebben opgelopen. Achttien van hen zijn overleden. Tot dusver is het virus opgedoken in Saudi-Arabië, Jordanië, de VAE, Qatar, Groot-Brittannië en Duitsland. Het virus kan een acute longontsteking en nierfalen veroorzaken.