Scholen betalen eindexamentraining leerlingen

Middelbare scholen huren op grote schaal bureaus in die bijspijkercursussen aanbieden om leerlingen klaar te stomen voor de eindexamens. Op zeker 160 scholen worden leerlingen onder reguliere lesuren voorbereid door deze bureaus, concludeert Trouw woensdag uit een rondgang langs aanbieders.

Het aantal leerlingen dat zich laat bijspijkeren neemt al langer toe, maar dat het scholen zijn die deze trainingen inkopen, is volgens de krant nieuw. Een mogelijke verklaring hiervoor is te vinden in de verscherpte eindexameneisen. Leerlingen mogen voor Nederlands, Engels en wiskunde niet meer dan één onvoldoende halen en niet lager dan een 5.

Tot nu toe waren het vooral ouders en leerlingen die de bijles regelden. De drie grote aanbieders van de trainingen, Lyceo, ThiemeMeulenhoff en Stichting Studiebegeleiding Leiden hadden vorig jaar nog zo'n 22 duizend examenleerlingen, dit jaar zijn dat er meer dan 28 duizend.

Lyceo, de grootste aanbieder, geeft dit jaar op honderd scholen examentrainingen. Er was volgens de krant zo veel animo dat het bedrijf de inschrijvingen stopzette. Ook bij de andere aanbieders is sprake van een stijging. Sommige scholen stellen de trainingen verplicht en nemen de kosten op zich. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een klas een achterstand heeft opgelopen door een zwangerschapsverlof.

Op andere scholen doen alleen leerlingen die onvoldoende staan en leerlingen die zich vrijwillig intekenen mee. "Maar ook dan doet toch gauw zeventig tot tachtig procent van de leerlingen mee", zegt coördinator eindexamentraining Roelie Kruis bij ThiemeMeulenhoff in de krant.

De vereniging van scholen voor het voortgezet onderwijs, de VO-raad, is volgens de krant 'niet blij' met de stijgende belangstelling voor de examentrainingen. De VO-raad vreest dat vooral wordt getraind op het halen van het examen in plaats van het onder de knie krijgen van de stof.