Anouk is 'soms een beetje dwangmatig'

Anouk geeft toe dat ze heel erg van structuur houdt. "Ik ben heel erg van de routines. Dat is logisch als alleenstaande moeder van vier kinderen. Maar bij mij is het soms een beetje dwangmatig", vertelt de zangeres in tijdschrift Viva.

Zo moet Anouk van zichzelf 's avonds alle stekkers uit het stopcontact halen. "Als ik dat niet doe, kan ik helemaal in de war raken. Alle opladers moeten eruit, de stekker van de televisie en zelfs die van de magnetron. Ik kan niet slapen als ik weet dat ergens nog een stekker in een stopcontact zit."

Anouk kan niet leven met het idee dat er brand kan ontstaan. "Dat vind ik heel eng. Ik wil dat alles veilig is. Dan hoef ik in elk geval nooit te denken: had ik die stekker er maar uitgehaald. Ik wil het niet op mijn geweten hebben." Soms kan ze zich inhouden en laat ze de stekkers zitten. "Maar dan lig ik de halve nacht wakker en loop uiteindelijk toch naar beneden."

Ook bekent de zangeres, die volgende week in de halve finale van het Eurovisie Songfestival staat, dat ze veel kracht put uit het geloof. "Sinds een paar jaar lees ik de Bijbel. Dat begon uit nieuwsgierigheid naar het geloof in het algemeen."

Ze wilde weten waarom mensen zich in een geloof verliezen of hun hoop erop vestigen. "De teksten die ik las, grepen me aan. Er zit zo veel waarheid in. Bepaalde stukken hebben me zelfs inzicht en steun gegeven. Bijvoorbeeld psalm 69 tot 71, over beproevingen in het leven."