Ook asielzoekers in Rotterdam in hongerstaking

Ook vreemdelingen in Rotterdam zijn in hongerstaking gegaan. Zestig mensen die in het detentiecentrum bij Rotterdam The Hague Airport zitten hebben maandag hun lunch aan de bewakers teruggegeven met de mededeling dat ze in hongerstaking gaan, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. Volgens Trouw en AD gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers.

De asielzoekers protesteren volgens de kranten tegen de in hun ogen inhumane vreemdelingendetentie. Ze mogen volgens het AD nauwelijks buiten hun cel komen en er zijn geen activiteiten. "Het is een 'sick building' waar iedereen gek van wordt", zegt advocaat Frank van Haren, die een van de hongerstakers bijstaat, in de krant.

Vorige week gingen twintig asielzoekers die vastzitten op Schiphol al in hongerstaking. Maandagavond waren er nog tien in hongerstaking. Deze asielzoekers zijn niet uitgeprocedeerd, maar omdat ze Nederland via Schiphol zijn binnengekomen mogen zij de asielprocedure niet in vrijheid afwachten. Dat geldt niet voor asielzoekers die over land arriveren. De asielzoekers op Schiphol protesteren volgens Trouw tegen die ongelijke behandeling.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werkt aan een humanere aanpak in de vreemdelingenketen. In theorie kan dat betekenen dat hij met alternatieven voor de grensdetentie komt. GroenLinks, D66 en PvdA vinden dat asielzoekers vaak te lang worden vastgezet.