Israël is boos op Google

Vorige week heeft internetgigant Google de euvele moed gehad om op hun site 'Palestijnse gebieden' te veranderen in 'Palestina'. Nou en, zul je zeggen, Google is een privébedrijf dus ze moeten vooral doen wat ze niet kunnen laten. Google heeft er zelfs nog over overlegd met internationale organisaties als de VN. Maar Israël is toch boos.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde tegen AFP: "Deze verandering roept vragen op over de reden voor deze verrassende betrokkenheid in de internationale politiek van wat in feite een privaat internetbedrijf is." In een brief die de regering aan Google-directeur Larry Page stuurde, klaagt men dat Google het vredesproces ondermijnt.

De onderminister voor Buitenlandse Zaken Ze'ev Elkin schrijft: "Zo'n beslissing is naar mijn mening niet alleen verkeerd, maar kan ook negatieve invloed uitoefenen op de pogingen van mijn regering om directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteiten te bewerkstelligen."

Daarnaast stelt Elkin dat Google's beslissing de Palestijnen het verkeerde idee kan geven, namelijk dat ze door eenzijdig handelen hun doelen kunnen bereiken. Hij wijst erop dat Google positieve veranderingen heeft gepromoot door mensen in verbinding te stellen met elkaar. "Deze beslissing staat daar echter haaks op en verwijdert de partijen juist van een echte dialoog," zo schrijft hij.