Gezin onwel na treinongeluk Wetteren

Nadat goederenwagons met chemische stoffen in het Belgische Wetteren ontspoorden en kantelden zijn enkele leden van een gezin onwel geraakt. De hulpdiensten onderzoeken of er een verband is met het treinongeval, meldt de gemeente.

Uit eerste metingen blijkt volgens de provincie dat er geen gevaar is voor de bevolking. Vrijdagnacht ontspoorde rond 02.30 uur een goederentrein met dertien wagons. Zeven wagons kantelden, waarop brand uitbrak. Alle bewoners in een straal van vijfhonderd meter zijn geëvacueerd. Het gaat om ruim 250 mensen.

De bewoners die tussen vijfhonderd meter en een kilometer van het ongeval wonen is gevraagd binnen te blijven. Andere inwoners van Wetteren en nabijgelegen plaatsen is aangeraden ramen en deuren gesloten te houden.

Het treinverkeer tussen Dederleeuw en Gent ligt voorlopig stil. Ook zijn uit voorzorg sportevenementen in Wetteren afgelast. De gemeente adviseert het centrum te mijden. Dat is slecht bereikbaar omdat er waterslangen van de brandweer op straat liggen.

Update 11.11 uur:
De brandende wagons bij de Belgische plaats Schellebelle bevatten de giftige stof acrylnitryl, zo verklaarde de brandweer zaterdag. Uit de brandende wagons komt de giftige stof cyanide vrij. Er is niemand gewond, maar er worden wel zogeheten cyanokits verzameld voor het geval mensen vergiftigd raken en een snelle behandeling nodig hebben.

Twee andere wagons bevatten de eveneens licht ontvlambare stof butadieen. Er zijn ook vijf lege wagons en de laatste wagon bevat een licht metaal.

Zaterdagochtend rond 2 uur ontspoorden zes van de dertien wagons van een goederentrein net buiten Schellebelle. Twee wagons kantelden en drie staan nog in brand, maar het vuur is onder controle.

Een zwarte rookpluim is van ver zichtbaar en drijft af naar het dorp Schellebelle en Wichelen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid is ter plaatse. Twee buurtbewoners die in shock waren, zijn naar een ziekenhuis in Gent overgebracht. De FOD Volksgezondheid heeft alvast 10 ziekenwagens opgeroepen. Onder andere brandweerlieden dragen speciale pakken tegen de gifstoffen.

De goederentrein  werd bestuurd door een Nederlandse machinist. Dat heeft het Belgische spoorbedrijf NMBS laten weten. De machinist raakte niet gewond. De trein was onderweg vanuit Nederland naar Gent-Zeehaven. Uit welke plaats in Nederland het transport is vertrokken, is niet duidelijk.