'Verklaring arrestaties Dam in strijd met feiten'

Delen van de verklaring die de politie heeft gegeven over de arrestatie van twee republikeinen die tijdens de troonswisseling op de Dam stonden lijken rechtstreeks in strijd met de feiten. Dat concludeert Trouw. De krant stond net als andere media bij de twee toen ze werden gearresteerd. Dit suggereert overigens een vooropgezet plan om gearresteerd te worden.

Tijdens de troonswisseling werden campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap Hans Maessen en de republikeinse activiste Joanna van der Hoek aangehouden, een tijd vastgehouden en vervolgens met excuses teruggebracht. De aanhouding is omstreden, omdat het de twee onmogelijk werd gemaakt op een belangrijk moment te protesteren. Voor zover bekend hebben ze geen regels overtreden, op fatsoensregels na.

De politie heeft aangegeven dat de arrestatie van Maessen het gevolg is van een persoonsverwisseling. Hij zou zijn aangezien voor iemand die op een lijst van mogelijk gevaarlijke eenlingen stond die onmiddellijk van de Dam moeten worden afgevoerd. Dat roept volgens de krant vragen op omdat Maessen al twee uur op de Dam stond met zijn protestbord omhoog. Hij sprak daar met de pers en omstanders. "Is hij al die tijd over het hoofd gezien door de politie?", vraagt de krant zich af.

Zelfs na het tonen van zijn rijbewijs bleef de politie geloven dat Maessen een gevaarlijke eenling was omdat het om een vervalsing zou kunnen gaan. Ook zou de 'hectiek vlak voor de balkonscène' hebben bijgedragen aan de verwarring. Ook dat overtuigt volgens de krant niet omdat hij al vanaf 08.00 uur opvallend op de Dam te zien was. Ook vond de aanhouding niet vlak voor de balkonscène plaats, maar bijna een halfuur eerder. "Hectisch was het rond die tijd niet; het was al uren juist uitgesproken rustig op de Dam."

Ook was het volgens de krant niet hectisch omdat de aanhouding zorgvuldig geregisseerd lijkt. Zo ging een kwartier voor de aanhouding onder journalisten een gerucht dat een politieactie op handen was. Ook werden de twee voor de arrestatie omringd door 'een heel legertje aan politiemensen in uniform en agenten in burger'.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft eerder in Pauw & Witteman ook beweerd dat de arrestatie enkele minuten voor de balkonscène plaatsvond. "Dat is ongeveer het meest kwetsbare moment", vergoelijkte hij.

De verklaring voor de aanhouding van de tweede activist, Joanna, wrikt volgens de krant ook met de feiten. Ze zou zijn opgepakt omdat ze begon te schreeuwen en zo de openbare orde verstoorde. Ze begon echter pas te schreeuwen toen ze werd afgevoerd en niet daarvoor. Ze scandeerde hierbij diverse termen die niet geschikt zijn voor de oortjes van de vele aanwezige kinderen. Haar arrestatie is extra opvallend omdat ze in januari in Utrecht bij de verjaardag van koningin Beatrix in een vergelijkbaar geval werd opgepakt, waarna de politie aangaf dat dit niet had moeten gebeuren.

De activisten vermoeden zelf dat ze zijn opgepakt om te voorkomen dat voor het oog van de internationale pers een protest te zien zou zijn. Van der Laan heeft dit afgedaan als onzin, zonder aan te geven wat dan wel de aanleiding was. Overigens geven ook van der Hoek en Maessen niet een andere mogelijke reden. De politie werkt aan een feitenrelaas dat maandag wordt besproken door gemeente, politie en justitie. De gemeenteraad praat 30 mei over de arrestaties.