Cambuur verrassende kampioen Eerste Divisie

SC Cambuur is vrijdag verrassend kampioen geworden van de Eerste Divisie. De Leeuwarders wonnen uit bij Excelsior met 2-0, terwijl koploper FC Volendam met 3-1 onderuit ging bij Go Ahead Eagles.

Voor de Friezen is het na 1992 de tweede keer dat de titel in de Eerste Divisie wordt gewonnen. De club promoveerde ook een keer zonder kampioen te worden en verdween in 2000 voor de laatste keer vanaf het hoogste niveau.

Cambuur stond de hele competitie niet bovenaan de ranglijst en leek op zeker moment maar net deelname aan de nacompetitie veilig te kunnen stellen. De Friezen profiteerden echter van het wegvallen van AGOVV Apeldoorn en SC Veendam. Waar ploegen als MVV en Sparta Rotterdam veel punten kwijtraakten door het faillissement van de twee clubs raakte Cambuur nauwelijks punten kwijt.

Met nog een speelronde af te werken was de achterstand op Volendam twee punten. Toen de Noord-Hollanders via Brandley Kuwas in Deventer al snel een voorsprong namen, leek een kampioenschap voor Cambuur een droom te blijven. Marnix kolder zette Go Ahead Eagles met twee treffers al voor rust op 2-1 en Jarchinio Antonia verzorgde in de tweede helft de 3-1 voor de thuisploeg.

Bij die stand had Cambuur aan een zege voldoende. Na een half uur had Erik Bakker de Friezen in Kralingen al op 1-0 gezet en toen laagvlieger Excelsior na 78 minuten met tien man door moest omdat Elvis Manu rood kreeg was het pleit helemaal beslecht. De 2-0 van Adnane Tighadouini was de kers op de taart waarna al voorzichtig het feestje werd gevierd.