Geen noodverordening voor dodenherdenking Dam

De gemeente Amsterdam kondigt dit jaar geen noodverordening af tijdens de dodenherdenking op de Dam. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vrijdag gezegd. Wel worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen en worden delen rondom de Dam afgezet.

De gemeente gaat een veiligheidsgebied met dubbele hekken afzetten. Onder meer de Dam, de Mozes en Aäronstraat, een deel van de Eggertstraat en het gebied rond het Nationaal Monument zullen tussen 15.00 uur en 22.00 uur alleen toegankelijk zijn voor genodigden en leden van de organisatie. Mensen die in het gebied wonen of werken worden begeleid naar hun woning of werk gebracht. De hele Dam wordt voor verkeer afgesloten.

Naast de beperkte toegang tot het gebied rond de Dam is het tussen 19.00 uur en 21.00 uur verboden op een balkon of dakterras te zijn met zicht op het gebied tussen het Nationaal Monument en het Koninklijk Paleis. Ook ramen en deuren moeten gesloten blijven.

De afgelopen vier jaar was er wel een noodverordening van kracht. Aanleiding was de aanslag die Karst T. in 2009 pleegde tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. Waarom er dit jaar is besloten geen noodverordening af te kondigen kon de woordvoerder niet zeggen.