Neushoorns alweer uitgestorven in Mozambique

Meer dan een eeuw geleden werd de populatie neushoorns in Mozambique uitgeroeid door overenthousiaste jagers. Jaren geleden werd de soort opnieuw geïntroduceerd, maar inmiddels is mogelijk alweer de laatste neushoorn in het land geschoten, als gevolg van de grote vraag in Azië naar de hoorns van de dieren. Dat hebben neushoorndeskundige Michael Knight en de opzichter van een Mozambikaans wildpark tegen Associated Press gezegd.

Ook olifanten staan op het punt uit het park te verdwijnen, zegt Antonio Abacar, opzichter van het Great Limpopo Transfrontier Park. Stropers worden volgens hem door parkwachters geholpen bij de jacht op de dieren. Zij krijgen in ruil voor informatie over de verblijfplaats van de dieren een bedrag dat ongeveer overeenkomt met een maandsalaris.

Een van de oorzaken van het verdwijnen van de dikhuiden moet gezocht worden in de milde straffen die betrapte parkwachters wachten. "Hun rechtsstelsel is verre van adequaat en een persoon die schuldig wordt bevonden krijgt alleen een tik op de vingers", zegt Knight, voorzitter van de African Rhino Specialist Group van de natuurorganisatie IUCN.

In Mozambikaanse media verschenen de afgelopen tijd berichten dat de laatste vijftien neushoorns in het Limpopo Park afgelopen maand zijn afgeslacht. Medewerkers van het park weerspreken deze berichten echter en zeggen dat de woorden van Abacar verkeerd zijn opgevat toen hij zei dat hij de afgelopen drie maanden geen neushoorn heeft gezien. Volgens Knight werd in februari geconcludeerd dat er mogelijk nog één witte neushoorn in Mozambique rondliep. Zwarte neushoorns zouden helemaal zijn verdwenen.