Burgemeester Hoes dreigt coffeeshops met ingrijpen

Als coffeeshops in Maastricht zondag de deuren ook voor klanten uit het buitenland openen, wordt daartegen opgetreden. Dat heeft burgemeester van Maastricht Onno Hoes donderdag laten weten. Hij reageert op het bericht dat coffeeshops op 5 mei weer klanten uit Duitsland en België binnenlaten.

Hoes dreigt met zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk optreden. Bij een strafrechtelijk optreden gaat justitie met de zaak aan de slag, terwijl Hoes via het bestuursrecht bijvoorbeeld een coffeeshop kan laten sluiten.

De burgemeester liet ook weten hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak van de rechtbank naar aanleiding waarvan de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) heeft besloten zondag de deuren toch weer te openen voor buitenlandse klanten. De rechtbank in Maastricht oordeelde vorige week donderdag dat de gemeente coffeeshop Easy Going vorig jaar niet had mogen sluiten toen de eigenaar de regels rond de wietpas niet naleefde. Hoes had het besluit volgens de rechtbank onvoldoende gemotiveerd.

Easy Going stapte vorig jaar naar de rechter omdat de coffeeshop een maand dicht moest van de gemeente. De coffeeshop had zich niet aan de aangescherpte regels gehouden door buitenlanders toe te laten in het pand. De eigenaar weigerde mee te werken omdat hij vindt dat de overheid hem met de maatregel dwingt te discrimineren.

De rechter bepaalde eerder al dat Easy Going zich wel aan de nieuwe regels moet houden. De coffeeshop had echter niet gesloten mogen worden, oordeelde de rechtbank vorige week echter. Hoes had bij zijn besluit moeten aantonen waarom andere maatregelen niet mogelijk waren.

Vorige week liet de burgemeester in een eerste reactie al weten op basis van recent onderzoek de missende motivering alsnog te kunnen leveren. "Voor burgemeester Hoes staat het ingezetenencriterium in Maastricht, mits voldoende gemotiveerd, niet ter discussie", staat donderdag in een verklaring van Hoes.