Advocaat: onderzoek naar arrestatie Joanna

De gemeenteraad van Amsterdam moet de arrestatie van de republikeinse student Joanna diepgaand onderzoeken. Dat bepleit de Utrechtse advocaat Bernard Tomlow in een e-mail die hij woensdag aan de raad heeft gestuurd.

Tomlow voert zichzelf op als 'bezorgd burger'. Hij vindt dat de arrestatie alleen maar verklaard kan worden uit opzet, omdat Joanna enige maanden geleden op dezelfde manier het demonstreren onmogelijk werd gemaakt in Utrecht tijdens de verjaardag van Beatrix. Ook daar volgde na de arrestaties excuses van de politie, net zo als dinsdag op de Dam geschiedde. Tomlow bemoeide zich daar toen ook al mee.

Gezien deze voorgeschiedenis kan het aanhouden en afvoeren van Joanna niets anders zijn dan een 'opzettelijke actie', die 'flagrant' in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, meent Tomlow. Omdat het incident in Utrecht zo in de aandacht is geweest, mag van de autoriteiten in Amsterdam worden verwacht dat zij niet zomaar inbreuk maken op dit recht.

"Kennelijk zijn er bij degenen in Amsterdam die dienaren dienen te zijn van de rechtsstaat krachten die menen opportuun met grondrechten te kunnen omgaan", schrijft hij. Dat kan niet met een 'sorry' worden afgedaan en een diepgaand onderzoek is op zijn plaats, aldus de advocaat. De raad zou onder meer moeten uitzoeken of er een instructie is gegeven aan de agenten en wie heeft besloten Joanna enkele uren vast te houden.

Joanna zei dinsdag 'monddood' te zijn gemaakt. Zij wilde een protestbord omhoog houden en werd naar eigen zeggen een kwartier voor het 'moment suprême' door politiemensen van de Dam getrokken. Politieagenten zouden haar en Hans Maessen van het Nieuwe Republikeins Genootschap eerst ter afleiding om een identiteitsbewijs hebben gevraagd. "Toen kregen ze een seintje in hun oortje, en toen was het blijkbaar 'go, nu", zei ze tegen de NOS.

Agenten hadden volgens een politiewoordvoerder signalen gekregen dat de orde werd verstoord. Van strafbare feiten was echter geen sprake, gaf de politie later toe. Na de arrestatie bood de Amsterdamse politie excuses en een bloemetje aan aan de twee republikeinen. Die hebben laten weten aan bloemen geen behoefte te hebben, en beraden zich op vervolgstappen.