Koningspaar klapt voor Koningslied

Willem-Alexander en Máxima hebben dinsdagavond geklapt voor het zwaarbeladen Koningslied. Het koningspaar werd door het Nederlandse volk toegezongen. Artiesten zongen het nummer vanuit Ahoy. Ook de drie prinsesjes leken het nummer te waarderen.

John Ewbank zat achter de piano. De componist van het Koningslied trok zijn creatie daags na het presenteren van het nummer terug na een storm van kritiek. Vooral op de rapgedeeltes van het lied was veel commentaar, teksten als 'de W van wakker, stamppot eten' werden nauwelijks meegezongen.

Willem-Alexander en Máxima beluisterden het Koningslied op een scherm bij filmmuseum Eye in Amsterdam-Noord. Tegelijkertijd moesten koren in heel Nederland het nummer ten gehore brengen. Volgens de NOS lukte dat in Limburg en Drenthe echter niet vanwege een gebrek aan belangstelling.

Maandag leek het er nog op dat ook Zeeland niet mee zou zingen, omdat daar geen koor gevonden werd. Uiteindelijk meldde een koor uit Middelburg zich.

In Ahoy hing een groot scherm waarop de tekst van het Koningslied te zien was. Vanuit Rotterdam werd het nummer uit volle borst meegezongen. Paul de Leeuw kondigde het lied aan en zette in met Lang Zullen Ze Leven.

Willem-Alexander zei in een eerder gesprek met journalisten de ophef over het lied te betreuren en zich te verheugen op het moment dat Nederland hem en Máxima toezingt. Na het lied en een stukje opera ging de Koningsvaart van start.