Nieuwe zaak rondom dood Michael Jackson van start

Een nieuwe rechtszaak rondom de dood van Michael Jackson start maandag in Los Angeles. De civiele zaak die de familie van de King of Pop aanspande tegen concertpromotor AEG Live gaat naar verwachting drie tot vier maanden duren. Jackson maakte zich in 2009 op voor een reeks comebackconcerten waarbij AEG betrokken was.

Michaels moeder Katherine en de drie kinderen van de vier jaar geleden overleden zanger houden AEG verantwoordelijk voor Jacksons dood. Zij menen dat de concertpromotor nalatig is geweest bij het aanstellen en controleren van Conrad Murray. Jacksons lijfarts zit een celstraf van vier jaar uit vanwege zijn rol bij de dood van de zanger. Murray diende Jackson propofol toe.

Michaels zus La Toya en fans van de King of Pop riepen kort na de dood van de zanger al dat AEG verantwoordelijk was. "Michael is voor AEG dood meer waard dan levend", zei Mark Wittenberg, voorzitter van de Nederlandse Michael Jackson-fanclub in 2009 tegen Novum Nieuws. "We hebben de indruk dat Michael vermoord is, wat zijn zus La Toya al langer zegt."

AEG zei vorige maand niet verantwoordelijk te zijn voor de aanstelling van Murray. De schadevergoeding van veertig miljard dollar die de nabestaanden van Jackson eisen, noemde de concertpromotor 'absurd'. Of Jacksons familie een schadevergoeding krijgt en hoe hoog die is, is aan een jury.

De rechtszaak belooft een waar spektakel te worden, hoewel camera's niet welkom zijn in de rechtszaal. Naar alle waarschijnlijkheid doen Jacksons twee oudste kinderen, de 16-jarige Prince en de 15-jarige Paris, hun verhaal. Tijdens de zaak tegen Conrad Murray, in 2011, besloten de twee niet te getuigen.

Mogelijk doen ook Jacksons collega's Prince en Diana Ross hun verhaal. Ook de twee ex-vrouwen van de King of Pop, Lisa-Marie Presley en Debbie Rowe, staan op de lijst met getuigen. Op die lijst staat ook Murray, maar hij heeft al laten weten niet mee te willen werken aan de zaak uit angst zijn hoger beroep te schaden.

AEG Live heeft van de rechter toestemming gekregen de misbruikzaak rondom Jackson op te rakelen. De concertpromotor wil aantonen dat Jacksons carrière over het hoogtepunt heen was en dat de zanger al jaren verslaafd was aan medicijnen. Volgens AEG droegen de verschillende beschuldigingen van kindermisbruik bij aan Jacksons medicijnverslaving.