Cannabisgebruikers: soms harddrugs in shop

In een klein deel van de Nederlandse coffeeshops kan je naast cannabis ook andere drugs krijgen. De harddrugs komen niet onder de toonbank vandaan, maar worden verhandeld door bezoekers van de zaken.

In een onderzoek van het Trimbos-instituut gaf 9 procent van de ondervraagde cannabisgebruikers uit Nederland aan dat er op hun meest bezochte verkooppunt ook andere drugs te krijgen zijn. "Eigenaren zijn juist heel zorgvuldig en doen dit niet. Het zijn vooral jongeren die in de coffeeshop komen die wat anders verhandelen", verklaart onderzoeker Franz Trautmann van het Trimbos-instituut.

Als een eigenaar doorheeft dat er gehandeld wordt in zijn zaak, neemt hij vaak direct maatregelen. "Coffeeshops willen zich juist bewijzen. Ze willen laten zien dat ze het beste voorhebben en willen geen problemen. Het zijn immers gewoon middenstanders’’, aldus Trautmann.

Volgens de onderzoekers is er in Nederland een duidelijke scheiding van markten. Immers: softdrugs en harddrugs zijn over het algemeen niet op één plek te verkrijgen. Nederland is wat dat aangaat een uitzondering in Europa.

Cannabisgebruikers: soms harddrugs in shop
Cannabisgebruikers: soms harddrugs in shop (Foto: ANP)