VVD'er Van Beek onderzoekt elektronisch stemmen

Oud-Kamerlid van de VVD Willibrord van Beek gaat onderzoeken of voortaan weer elektronisch kan worden gestemd. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

Van Beek geeft leiding aan een commissie die moet onderzoeken of het rode stempotlood definitief kan worden afgeschaft. De VVD'er gaat een risicoanalyse maken van het elektronisch stemmen en adviseren hoe risico's kunnen worden afgedekt. Ook gaat Van Beek eisen opstellen waaraan het elektronisch stemmen moet voldoen.

Behalve Van Beek zijn wetenschappers, it-deskundigen en organisaties als het Genootschap van Burgemeesters vertegenwoordigd. Voorzitter van de Kiesraad Henk Kumeling is als onafhankelijk expert aan de commissie toegevoegd.

Plasterk kondigde het onderzoek vorige maand al aan. De bewindsman is zelf optimistisch. Hij denkt dat tijdens de volgende Tweede Kamerverkiezingen alweer elektronisch kan worden gestemd, mits het kabinet de rit uitzit. Hij denkt aan een systeem met een zogeheten 'paper trail', waarbij de stemcomputer een soort van bonnetje uitprint.

"Die kun je dan als officiële stem beschouwen en is die machine eigenlijk alleen maar om te zorgen dat je alvast heel snel weet wat de uitslag waarschijnlijk zal zijn", aldus Plasterk.