Boetes voor frauderende horecafamilie

Vier leden van een horecafamilie zijn vrijdag veroordeeld tot boetes van honderd- tot vijfhonderdduizend euro voor belasting- en premiefraude en witwassen. De hoofdverdachte in de zaak kreeg een celstraf van tien maanden opgelegd.

De familie baatte op het Amsterdamse Damrak en omgeving een fors aantal horecagelegenheden uit. Met die bedrijven werd op grote schaal fraude gepleegd en op verschillende manieren belasting ontdoken.

Nadat in 2002 een fraudeonderzoek naar de hoofdverdachte was uitgevoerd, zette de man familieleden op de voorgrond door ze bestuurders te maken van de hotels en restaurants. Zelf bleef hij echter achter de schermen leiding geven, waarbij hij met zijn zoon en andere familieleden ook doorging met het plegen van fraude.

Sommige personeelsleden werkten deels of helemaal zwart. Voor de fraude werd de administratie vervalst. De zoon van de hoofdverdachte kwam wekelijks in de hotels contante betalingen ophalen. Grote sommen geld zijn volgens de rechtbank in Amsterdam naar een Luxemburgse bank gebracht en dus witgewassen.

Dat de behandeling van de zaak zo lang op zich heeft laten wachten, komt onder meer door de afhandeling van rechtshulpverzoeken aan Luxemburg en vooral de bezwaarprocedures die daar door verdachten tegen zijn gevoerd.

Tegen de hoofdverdachte had het OM dertig maanden cel geëist. Tegen zijn neef, zoon en broer waren de eisen een tot anderhalf jaar. Volgens het OM bedroeg de illegaal verkregen winst twee tot vijf miljoen euro.