'Pastebinners' dreigen met grote cyberaanval

Een groep medestanders van de 35-jarige Nederlander die donderdag in Spanje is aangehouden in het kader van een onderzoek naar grootschalige cyberaanvallen eist dat de man wordt vrijgelaten. Als dat niet gebeurt, dan wordt de grootste cyberaanval ooit gelanceerd, dreigen de medestanders op pastebin.com.

"Alles en iedereen zal eronder lijden", staat er in de boodschap. De groep stelt dat de overheid geen enkele kans heeft. "We hebben gekeken en getest hoe het met de huidige veiligheid in Nederland gesteld is. Banken, vliegvelden, zelfs jullie dierbare DigiD was in een paar minuten uitgeschakeld."

Het bericht lijkt te verwijzen naar de DDoS-aanvallen waarmee verschillende banken, vliegmaatschappij KLM en het DigiD-systeem van de overheid de afgelopen tijd te maken kregen. Door de aanvallen konden klanten van banken onder meer een tijd geen gebruikmaken van internetbankieren. De aanval op de KLM zorgde er vorige week voor dat online inchecken niet lukte. Het identificatiesysteem DigiD lag deze week plat door een DDoS-aanval, waarbij grote hoeveelheden data de servers overbelastten.

Vrijdag maakte het landelijk parket van het Openbaar Ministerie de arrestatie van de 35-jarige Nederlander bekend. De man zou aanvallen hebben uitgevoerd op de non-profitorganisatie Spamhaus, dat antispamdatabases beheert. Er zouden echter geen aanwijzingen dat de man betrokken zou zijn bij de recente cyberaanvallen op banken, het betaalsysteem Ideal en DigiD.

De aanval op Spamhaus zou de grootste cyberaanval zijn sinds internet bestaat. De Amerikaanse krant The New York Times schreef eind vorige maand dat de aanval op Spamhaus werd geopend toen de organisatie de Nederlandse firma Cyberbunker op zijn zwarte lijst zette. E-mailaanbieders gebruiken die lijst om spam op te sporen. De aangehouden man wordt door het OM aangeduid met de initialen S.K. Mogelijk gaat het om de in Barcelona woonachtige internetactivist Sven Olaf K., verbonden aan Cyberbunker.

K. werd aangehouden op basis van een Europees arrestatiebevel. Hij zal vermoedelijk aan Nederland worden uitgeleverd.