Systeemupdate Wii U beschikbaar

De grote systeemupdate voor Nintendo Wii U is vanaf vandaag beschikbaar. De update bevat een aantal aanpassingen die de stabilliteit en prestaties van het systeem verbeteren. Ook maakt de update de console klaar voor de lancering van twee nieuwe diensten; de Virtual Console en Wii U Panorama View.

De update brengt, naast de door Nintendo beloofde verkorte laadtijden, nog een aantal andere aanpassingen:

  • Er is een stand-byfunctie toegevoegd. Deze functie maakt mogelijk dat software- en systeemupdates alsook data voor gekochte spellen vanaf nu automatisch kunnen worden gedownload, zelfs wanneer het systeem is uitgeschakeld.
  • Miiverse zal vanaf nu niet enkel meer te besturen zijn met de Wii U GamePad, maar ook met de andere controllers die het systeem ondersteunt. Daarnaast zal het invoerscherm voor handgeschreven berichten nu op de tv verschijnen, en is een een knop voor het ongedaan maken/opnieuw uitvoeren van handelingen in het invoerscherm toegevoegd.
  • Ook de internetbrowser ondersteunt vanaf nu besturing met andere, door het systeem ondersteunde, controllers. Verder zijn de mogelijkheid om bij het zoeken naar woorden te wisselen van zoekmachine en de mogelijkheid om vanaf favorieten terug te keren naar de startpagina toegevoegd.
  • Bij de aanschaf van downloadbare software in de Nintendo eShop, worden alle beschikbare updates voor deze software tegelijk gedownload.
  • Nieuw aangeschafte software wordt automatisch geïnstalleerd als het downloaden is voltooid. 
  • De restrictie "Beschikbaar gestelde video’s bekijken" is veranderd in "Entertainment zonder Games". Een scherm dat vraagt om toestemming van ouders verschijnt bij het eerste gebruik van een niet-spel-software (inclusief video’s) of een andere nieuwe dienst.
  • Het is nu mogelijk om het Wii-menu meteen te openen door de B-knop ingedrukt te houden wanneer het Wii U-logo in beeld verschijnt.
  • Maximaal twee USB-opslagapparaten kunnen worden verbonden om gegevens te verplaatsen en/of kopiëren tussen het systeemgeheugen en een USB-opslagapparaat of tussen twee USB-opslagapparaten. Daarnaast kunnen gegevens van een beperkt aantal softwaretitels verplaatst, gekopieerd of gewist worden.
  • De tv-optie bevat nu ook de mogelijkheid om het schermformaat te veranderen dat op tv wordt weergegeven.
  • De optie "Automatisch uitschakelen" heet nu "Energieverbruik". Onder deze optie is het nu mogelijk te kiezen tussen automatisch uitschakelen en de nieuwe stand-byfunctie.

Verder zal de update het Wii U-systeem voorbereiden op de lancering van de Virtual Console en Wii U Panorama View. Beide diensten zullen vanaf 27 april beschikbaar zijn. 

Virtual Console
Ten tijde van de lancering van de Virtual Console zullen de volgende NES- en SNES-titels beschikbaar zijn.

  •  Super Mario World (SNES)
  •  Ice Climber (NES)
  •  Mario's Super Picross (SNES)
  •  Donkey Kong Jr. (NES)
  •  Excitebike (NES)
  •  Punch Out!! (NES)
  •  F-ZERO (SNES)

Binnenkort kunnen we ook andere klassiekers verwachten, zoals Pac Man, Super Metroid en spellen uit series als Mega Man, Street Fighter en Super Mario Bros. In de toekomst zullen ook titels die eerder verschenen voor Gameboy Advance en Nintendo 64 voor de Virtual Console uitgebracht worden.

Er zijn een aantal nieuwe functies toegevoegd. Zo ondersteunen alle Virtual Consoles-titels off-TV play op de Wii U GamePad, kan de besturing worden aangepast en is er de mogelijkheid om spelgegevens direct op te slaan. Daarnaast is er onsteuning voor Miiverse. Voor een NES-titels betaal je €4,99, voor SNES-titels €7,99. Mensen die de beschikbare spellen eerder al voor de Virtual Console op Nintendo Wii hebben aangeschaft, kunnen deze overzetten naar hun Wii U-console. Er is dan echter wel een upgrade nodig, die kan worden verkregen door het spel via de Nintendo eShop aan te schaffen voor een gereduceerde prijs. Een NES-titel kost dan €0,99 en een SNES-titel €1,49.

Wii U Panorama View
Met Wii U Panorama View kun je, tegen betaling, een kijkje nemen op een aantal bijzondere plaatsen. Met de Wii U GamePad is het mogelijk om 360 graden in de rondte te kijken. Er zijn vier verschillende videotours beschikbaar, die €1,99 per stuk kosten. Om alvast een voorproefje te krijgen, kun je gratis een interactieve preview downloaden.