Meer kritiek op Van Miltenburg

Na CDA-leider Sybrand Buma heeft ook Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) kritiek op het optreden van Anouchka van Miltenburg (VVD). Haar optreden donderdagavond was een 'voorzitter niet waardig', zei Voordewind vrijdag bij BNR Nieuwsradio.

Zijn uitspraak is opmerkelijk, omdat Voordewind met Van Miltenburg in het zogeheten presidium zit - het bestuur van de Tweede Kamer. Voordewind is het met Buma eens dat Van Miltenburg het ordevoorstel over het debat met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) donderdagavond in een bepaalde richting probeerde te 'sturen'. Daarmee suggereren beide politici dat de Kamervoorzitter op de hand is van de coalitie.

Van Miltenburg zei donderdag dat zij zich 'onheus bejegend' voelde door Buma. Niettemin bood ze haar 'nederige excuses' aan. Daarop schorste zij de vergadering en liep geëmotioneerd de zaal uit. Na vijf minuten werd het debat hervat, waarna fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) liet weten geen problemen te hebben met het debat zoals de oppositie dat wilde.

Volgens Voordewind is het niet de eerste keer dat Van Miltenburg de plank wat hem betreft misslaat, zegt hij tegen BNR. Ook tijdens het debat vorige week over de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov maakte hij mee dat hij 'bruut' werd afgekapt door Van Miltenburg toen hij een vraag wilde stellen aan de interruptiemicrofoon. Die rol moet zij niet spelen, zegt hij. Laat iemand zijn punt maken, dan kan de voorzitter altijd nog beoordelen of de vraag terecht is.

Voordewind is van plan de kwestie te bespreken met Van Miltenburg. Hij wil een kopje koffie met de voorzitter gaan drinken op te horen wat zij zelf van haar gedrag vindt. "Mochten we er niet uitkomen, dan moet ik het breder aan de kaak stellen."

De Kamervoorzitter krijgt vrijdag ook steun. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) zei op Radio 1 ervan overtuigd te zijn dat Van Miltenburg niet partijdig is. "Ik weet een ding zeker, en dat is: een Kamervoorzitter is gewoon niet partijdig." Weisglas hekelde Kamerleden en Buma die 'zo scherpslijperig' in het openbaar de Kamervoorzitter 'voortdurend de maat nemen'.

Van Miltenburg zei in een terugblik bij BNR dat ze 'met stomheid was geslagen'. "Ik was ontzettend geraakt in mijn integriteit. Dan ga je bij mij grenzen over", zei ze. "Ik heb wat heel veel vrouwen hebben als dat gebeurt: dan ga ik helaas huilen. Anderen gaan gooien met iets, ik ga huilen."

Ze belooft beterschap. "Ik probeer mijn werk altijd vandaag beter te doen dan gisteren en morgen beter dan vandaag."