Twintigduizend tekenen petitie lager salaris koning

Een burgerinitiatief van het Nieuw Republikeins Genootschap om het salaris van de koning te verlagen naar de balkenendenorm is binnen een week twintigduizend keer ondertekend. Bij veertigduizend handtekeningen moet de Tweede Kamer over het onderwerp praten.

Koning Willem-Alexander gaat straks net als zijn moeder 825.000 euro per jaar verdienen. Over dat bedrag hoeft hij geen belasting te betalen. Met dat salaris verdient koning Willem-Alexander veel meer dan president van de Verenigde Staten Barack Obama, koning van Spanje Juan Carlos en de Duitse bondspresident Joachim Gauck, die alle drie bovendien wel belasting betalen.

In een interview gaf prins Willem-Alexander vorige week aan dat als hij wordt gekort op zijn salaris, hij personeel moet gaan ontslaan. Het genootschap spreekt dat echter tegen.

Naast het salaris ontvangt de koning een uitkering van 4.408.000 euro om een aantal naaste medewerkers te betalen, stelt het genootschap. "Dat bedrag staat dus volstrekt los van zijn eigen inkomsten. Verder wordt in dezelfde begroting nog 17.805.000 euro uitgetrokken voor het personeel van de dienst van het Koninklijk Huis. Hij behoeft dus niemand van zijn 275 medewerkers zelf te betalen behalve misschien de kapper."