'Zelfmoord in vreemdelingendetentie blinde vlek'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft geen overzicht van het aantal zelfmoorden in vreemdelingendetentie. De cijfers worden niet bijgehouden, er is geen meldplicht en er wordt geen onafhankelijk onderzoek ingesteld. Dat schrijft De Groene Amsterdammer naar aanleiding van de kwestie rondom de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

Het opinieweekblad onderzocht verschillende rapporten en jaarverslagen, maar nergens wordt het aantal suïcides en pogingen daartoe bijgehouden. Veel detentiecentra melden de cijfers niet, met uitzondering van het centrum in Alphen aan den Rijn. Ook Zeist heeft in het verleden cijfers gepubliceerd.

Voor zover bekend is tussen 2007 en 2011 twee keer sprake geweest van zelfmoord van een gedetineerde, zo staat in een rapport van het ministerie. De inspectie deed echter geen onderzoek. Verder maakte de gevangenis in Ter Apel in 2007 gewag van een 'geslaagde suïcide'. Die staat echter niet in het rapport van het ministerie.

Daarnaast zijn er 'talloze' zelfmoordpogingen, zo blijkt volgens De Groene uit de jaarverslagen van de vreemdelingendetentiecentra van 2006 tot en met 2011, die het tijdschrift via de Wet openbaarheid van bestuur opvroeg bij het ministerie

De detentiecentra zouden onderzoek moeten doen, maar daar is geen rapportage van. Volgens De Groene Amsterdammer kan het ministerie nu geen antwoord geven op de vraag wie de bewuste gedetineerden waren die zelfmoord pleegden. Ook is onduidelijk op welke wijze onderzoek is gedaan.

Dolmatov hing zichzelf op 17 januari op in zijn cel in een detentiecentrum in Rotterdam. Zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen en hij zou naar Rusland worden uitgezet.