Egypte islamiseert vrolijk verder

Het door islamisten geleide Egyptische parlement heeft woensdag ingestemd met een omstreden wet. Dat gebeurde ondanks groeiend verzet onder rechters en de oppositie, die vrezen voor de macht van de islamisten over de rechterlijke macht.

De rechterlijke macht, met daarin vooral seculiere rechters, wordt door veel Egyptenaren gezien als de enige overgebleven buffer tegen het machtsmonopolie van islamisten dat is ontstaan na de afzetting van president Hosni Mubarak in 2011.

De oppositie heeft gezworen tegen de wet in actie te komen en rechters hebben voor later woensdag een spoedbijeenkomst belegd.

Ihab Fahmy, woordvoerder van het kantoor van president Mohammed Morsi, zei dat de president rechters respecteert en dat hij een aanval op de rechterlijke macht niet zal tolereren. Morsi ligt, sinds hij afgelopen zomer aan de macht kwam, in de clinch met de rechterlijke macht in Egypte.

In een van de wetsvoorstellen wordt de pensioengerechtigde leeftijd verlaagt van 70 naar 60, wat bijna een kwart van de dertienduizend rechters treft. Onder het wetsvoorstel wordt het rechtbanken daarnaast verboden om de presidentiële decreten die Morsi vorig jaar uitvaardigde te herzien of te verwerpen.

Vorig jaar boycotten veel rechters een stemming over een controversieel grondwetsontwerp dat was geschreven door Morsi's bondgenoten. Ze wilden op die manier protesteren tegen een decreet waaronder Morsi's beslissingen tijdelijk niet konden worden aangevochten.

De crisis in de rechtspraak in Egypte geeft de diepe polarisatie weer die het land verdeelt in voor- en tegenstanders van de regerende islamitische Moslimbroederschap.