Taalgebruik Willem-Alexander 'gewoon'

Het taalgebruik van kroonprins Willem-Alexander is een stuk minder deftig dan dat van zijn moeder. Het woord 'gewoon', dat hij vaak gebruikt, is een goede typering van zijn taalgebruik, stelt fonoloog Marc van Oostendorp in het tijdschrift Onze Taal.

Willem-Alexander spreekt de letter r bijvoorbeeld heel anders uit dan koningin Beatrix. "Waar Beatrix een ouderwets deftige, bijna Franse, brouwende r heeft, ligt de r van Willem-Alexander veel dichter bij die van Sacha de Boer en daarmee bij die van zijn leeftijdgenoten", aldus Van Oostendorp.

De fonoloog vindt dat de stem van de toekomstige koning lijkt op die van een gewone veertiger. "Zij het uit de wat betere kringen en met een scheutje plat Haags in zijn spraak."

In toespraken doet Willem-Alexander het volgens toespraakdeskundige Jaap de Jong niet slecht, maar het kan volgens hem wel beter. "De prins spreekt nog niet als water", aldus De Jong in het maandblad, dat vrijdag verschijnt en volledig in het teken staat van de taal van het nieuwe koningspaar. "Maar de toespraakteksten bieden genoeg kwaliteiten om met verwachting uit te zien naar zijn troonredes."

In het nummer wordt ook het Nederlands van prinses Máxima geanalyseerd. Schrijver en oud-hoogleraar Nederlands als tweede taal René Appel geeft de van oorsprong Argentijnse het cijfer 9,5. In 2002 beoordeelde hij haar Nederlands nog met een 8.