Tetris maakt oog minder lui

Het computerspel Tetris kan mogelijk worden ingezet bij de behandeling van de oogafwijking amblyopie, beter bekend als een lui oog. Uit een Canadees onderzoek blijkt dat bij testpersonen die het spel met een speciale bril speelden, een grotere verbetering werd waargenomen dan bij testpersonen die volgens de gebruikelijke wijze behandeld werden.

Eén op de vijftig kinderen wordt geboren met de afwijking, waarbij één oog achterblijft in de ontwikkeling. Als het luie oog niet behandeld wordt kan dit lijden tot permanent verlies van het zicht. Vaak bestaat de behandeling uit het afplakken van het goede oog. Hierdoor wordt het luie oog gedwongen harder te gaan werken. Een groot nadeel is dat deze behandeling veel tijd in beslag neemt omdat het goede oog gedurende een aantal maanden een aantal uren per dag afgeplakt dient te worden.

Tijdens het onderzoek lieten Canadese doctoren een groep volwassen testpersonen een uur per dag Tetris spelen terwijl zij een speciale bril droegen. Deze bril maakt de vallende blokjes alleen zichtbaar voor het ene oog, en de blokken op de bodem van het speeldveld enkel voor het andere oog. Een andere testgroep speelde Tetris met een soortgelijke bril, maar met het goede oog afgeplakt. Zij zagen de gehele game met enkel hun luie oog. Na 2 weken was de vooruitgang van de eerste groep aanzienlijk groter dan die van de tweede groep. Hierna werd de eerstgenoemde methode ook op de tweede groep toegepast, waarmee vervolgens dezelfde goede resultaten behaald werden.

In het Verenigd Koninkrijk wordt gewerkt aan een soortgelijk onderzoek.

Tetris